GA-VINO - Methods and technologies for innovative and sustainable management of water resources in vineyards (Metodi e tecnologie per una gestione innovativa e sostenibile della risorsa idrica nel vigneto)

The wine sector of Sardinia represents an important reality of the island's economy, as shown by the relevant company’s turnover figures and by the presence and recognition of Sardinian products in national and international showcases. Companies are increasingly engaged in the search for better production in terms of quantity and quality, both to meet market and consumer needs, increasingly oriented towards the purchase of eco-sustainable products, and in a perspective of containment production costs. Although the vine is a plant with limited water requirements, irrigation is increasingly used, in particular in areas characterized by low rainfall and high temperatures, where the evaporation of the soil and the transpiration of the vines frequently cause conditions of water scarcity, or in particularly light and skeleton-rich soils, where water is not retained and deep-drained. The GA-VINO project, funded by the Scientific Research, Technological Development and Innovation Program - Top-Down Cluster - of the Autonomous Region of Sardinia, intends to pursue the following general objectives: 1) Combining the possibilities offered by current (and future, or developing) measurement, communication, processing and data management technologies with advanced and innovative analysis and detection models in order to improve the management of production processes in the agricultural sector; 2) Providing companies with highly innovative, objective and easy-to-use tools that allow individual companies to know in detail the environmental conditions of their vineyard and to plan and manage the production sustainably. 3) Increasing competitiveness in highly remunerative markets and promote the innovation capacities of the companies involved, by improving the environmental performance of production processes and enhancing the environmental quality of products. (Italiano) Il settore vitivinicolo della Sardegna rappresenta una realtà importante dell’economia dell’isola, come dimostrato dai numeri relativi ai fatturati aziendali e dalle presenze e riconoscimenti dei prodotti sardi nelle vetrine nazionali e internazionali. Le imprese sono sempre più impegnate nella ricerca di una produzione migliore dal punto di vista quantitativo e qualitativo, sia per soddisfare le esigenze di mercato e dei consumatori, sempre più orientati all’acquisto di prodotti eco-sostenibili, sia in un’ottica di contenimento dei costi di produzione. Nonostante la vite sia una pianta con limitate esigenze di acqua, si ricorre sempre più frequentemente alla pratica dell’irrigazione, in particolare in zone caratterizzate da scarsa piovosità e da temperature elevate, in cui l’evaporazione del terreno e la traspirazione delle viti provocano frequentemente condizioni di scarsità idrica, oppure in terreni particolarmente leggeri e ricchi di scheletro in cui l’acqua non viene trattenuta e sgronda in profondità. Il progetto GA-VINO, finanziato dal Programma Ricerca scientifica, sviluppo tecnologico e innovazione – Cluster Top-Down – della Regione Autonoma della Sardegna, intende perseguire i seguenti obiettivi generali: 1) Coniugare le possibilità offerte dalle attuali (e future, o in via di sviluppo) tecnologie di misura, comunicazione, elaborazione, e gestione dati con avanzati e innovativi modelli di analisi e rilevazione al fine di migliorare la gestione dei processi di produzione nel settore agricolo; 2) Fornire alle imprese strumenti altamente innovativi, oggettivi e di facile consultazione, che consentano alle singole aziende di conoscere nel dettaglio le condizioni ambientali del proprio vigneto e di programmare e gestire in maniera razionale e ottimale il processo produttivo; 3) Incrementare la competitività nei mercati altamente remunerativi e promuovere le capacità di innovazione delle imprese coinvolte, mediante il miglioramento delle prestazioni ambientali dei processi produttivi e la valorizzazione della qualità ambientale dei prodotti.

application/pdf GA-VINO.pdf — 480 KB