-
Sensory & Quality: Consumer Science for BioEconomy
by stefano.predieri
—
published
Oct 01, 2019
—
last modified
Oct 30, 2019 09:01 AM
—
filed under:
Primary production and biodiversity,
Bologna,
Sensory evaluation,
Quality,
Consumer science,
Food,
Non-food,
Products
This project is focused on the study and application of sensory evaluation and consumer sciences to pursue the characterization, guarantee and valorization of food products. Sensory sciences are rapidly advancing, providing tools to better conjugate consumer expectations and preference with market offer, by investigating and promoting quality. Bioeconomy ...
Located in
Research Activities & Projects
/
Contents
-
FACE UNGHERIA
by carolina.vagnoli
—
last modified
Sep 23, 2019 11:45 AM
—
filed under:
Primary production and biodiversity,
Firenze,
CO2,
Cereals,
Carbon sequestration
FACE is one of only a handful of projects which aim at assessing the influence of rising atmospheric CO2 levels on a agro ecosystem. In particular, the objective of this experiment, realized in collaboration with the Agricultural Institute -Centre for Agricultural Research (HSA) in Martonvásár (Hungary), is to determine the functional responses of different ...
Located in
Research Activities & Projects
/
Contents
-
EVO 2.0: dal vivaio olivicolo alla tavola
by anna.decarlo
—
published
Aug 01, 2018
—
last modified
Oct 29, 2019 10:13 AM
—
filed under:
Primary production and biodiversity,
Oliveti,
Adaptation,
Toscana,
Agronomy,
Olive Orchards
Il progetto EVO 2.0, inserito nel Programma di sviluppo rurale 2014/2020 della Regione Toscana, sottomisura 16.2, e avviato ad agosto 2018, si propone di realizzare attività di sperimentazione per la messa a punto di innovazioni di processo sia per la propagazione e coltivazione dell’olivo, sia per la raccolta e i miglioramenti tecnologici da introdurre ...
Located in
Research Activities & Projects
/
Contents
-
Relazione parco Storico Bosco Albergati
by rita.baraldi
—
published
Jul 25, 2018
—
last modified
Oct 15, 2019 11:29 AM
—
filed under:
Primary production and biodiversity,
Carbon sequestration,
Urban Greening,
Bologna,
Forecast models,
Ecosystem services,
Mitigation,
Air Pollutants
IBE di Bologna è impegnato, attraverso studi morfo-fisiologici e l’utilizzo di modelli previsionali, nella corretta selezione di specie arboree ed arbustive sulla base dei
servizi ecosistemici che esse forniscono nella mitigazione ambientale. In questo studio, il gruppo di ricerca si è occupato di quantificare dal punto di vista ambientale, i benefici ...
Located in
Research Activities & Projects
/
Contents
-
Progetto di riqualificazione del territorio il ruolo del verde nella mitigazione ambientale
by rita.baraldi
—
published
Jul 19, 2018
—
last modified
Sep 18, 2019 03:32 PM
—
filed under:
Sustainable use of natural resources and ecosystem services,
Bologna,
Primary production and biodiversity,
Wood technology and derivatives,
Utilisation, agroforestry mechanisation and woody biomass,
Climate, meteorology and oceanography,
Biotechnologies, bioenergy, process and product technologies,
Education and Training,
Firenze,
Sassari,
San Michele All'Adige,
Catania,
Grossetto,
Follonica,
Roma
La realizzazione di questo opuscolo ha lo scopo di fornire informazioni dettagliate sulle specie
vegetali da impiegare nella progettazione del verde urbano e sub-urbano per coadiuvare le scelte
e le azioni delle amministrazioni pubbliche e private. In questa guida, il gruppo di ricerca
dell’IBIMET-CNR di Bologna propone inoltre soluzioni concrete per la ...
Located in
Research Activities & Projects
/
Contents